Znanstveni simpozij i Izborna skupština Hrvatskog društva za menopauzu Hrvatskog liječničkog Zbora

U velikoj predavaonici Hrvatskog liječničkog zbora, 6. travnja u Zagrebu održan je znanstveni simpozij Hrvatskog društva za menopauzu, na kojem je nazočilo više od 60 ginekologa, specijalista obiteljske medicine i ostalih dodirnih struka, uz podršku predstavnika slovenskog i monegaškog društva za menopauzu što je simpoziju dodalo međunarodni karakter. Simpozij je organiziran stoga jer Međunarodno društvo za menopauzu (IMS) u ovoj godini naglasilo potrebu za skretanjem pozornosti na zabrinjavajući porast i nepovoljni utjecaj debljine na  zdravstveni profil žene u psotmenopauzi. Naime, prekomjerna tjelesna težina povisuje rizik za bolesti srca i krvnih žila, povišen krvni tlak, šećernu bolest, prekid disanja u snu, rak, osteoartritis te narušuje mentalno zdravlje. Kombinacija povećanja tjelesne aktivnosti i smanjenje kalorija je najučinkovitiji način sprječavanja prekomjerne tjelesne težine, dok je naglasak je potrebno dati činjenici da hormonsko nadomjesno liječenje u postmenopauzi  nije povezano s debljanjem i može pomoći u prevenciji  akumulacije abdominalne masti.

 

Svečanom otvorenju Simpozija doprinijela je nazočnost i pozdravna riječ predsjednika Hrvatskog lliječničkog zbora prof.dr.sc. Željka Krznarića.

Uvodnom riječju doc.dr.sc. Ivan Fistonić otvorio je simpozij uz istodobno podnošenje izvještaja o radu Hrvatskog društva za menopauzu. Nadahnuto izlaganje prof. dr.sc. Velimira Šimunića uveo nas je u svijet menopauzalne medicine ističući dobrobit individualiziranog i promišljenog korištenja hormonske nadomjesne terapije na cjelokupno zdravlje žene s naglaskom na kardiovaskularni i osteomuskularni sustav. O seksualnosti u vrijeme menopauze i poteškoćama na koje nailazi stareći par te primjeni odgovarajuće terapije izvijestio nas je u nadasve zanimljivom izlaganju prof.dr.sc. Srećko Ciglar. Sve prisutniji problem debljine kao javno zdravstveni problem sa svojim reperkusijama i s epidemiološkog stajališta  tijekom ulaska u hormonsku tranziciju tijekom svog izlaganja razmotrila je dr.sc. Sanja Musić Milanović, a o različitom modalitetima interventnog terapijskog pristupa rješavanja problema pretilosti iznio je prof.dr.sc. Davor Štimac.

Nadasve intrigantno izlaganje dr. Sanje Gršić Burić o primjeni bio-identičnih hormona kao terapijske mogućnosti u liječenju menopauzalnih tegoba otvorio je dinamičnu i produktivnu raspravu. Nove spoznaje i nove mogućnosti u terapijskom pristupu prilikom rješavanja tegoba menopauzalnih pacijentica na iznimno zanimljiv način iznio je doc.dr.sc. Ivan Fistonić. Interes slušača je potvrdio potrebu za organizacijom Simpozija u smislu kontinuirane edukacije u primjeni modernih metoda u interdiaciplinarnom pristupu populaciji zrele dobi.

Po završetku simpozija održala se Izborna skupština Hrvatskog društva za menopauzu HLZ, uz prisutnost 46 od 47 članova. U Radno predsjedništvo izabrani su dr. Ciglar, dr. Lozo, dr. Čanić, za Verifikacijsko povjerenstvo dr. Štefanić i dr. Odeh, a Izborno dr. Čanić, dr. Marton U, i dr Škrgatić. Utemeljitelj i počasni predsjednik društva prof.dr.sc. Ciglar istaknuo je doprinos društva kroz aktivnost u međunarodnim tijelima i stalnom edukacijom kako na međunarodnom polju (IMS, EMAS, COGI) tako ina brojnim domaćim skupovima. Provedenim izborima utemeljen je novi Upravni odbor društva (prof.dr.sc. S. Ciglar, prof.dr.sc. D. Pavićić-Baldani, doc.dr.sc.  I. Fistonić, prof.dr.sc. M. Koršić, prim.dr.sc. U. Marton, dr. L. Štefanić i prim.mr.sc. J. Gobić. Za predsjednika Hrvatskog društva za menopauzu-HLZ-a izabran je doc.dr.sc. Ivan Fistonić, za prvog dopredsjednika društva izabran je doc.dr.sc. T. Čanić, a za drugog dopredsjednika prof.dr.sc. Mirko Koršić. Tajnica društva je prim.dr.sc. Ulla Marton.

Sastanak je završen uz kratku programatsku riječ novoizabranog predsjednika i čestitke izabranim članovima društva za ostale funkcije.

prim.dr.sc. Ulla Marton
doc.dr.sc. Ivan Fistonić